HTML

Godot-ra várva

Gazdaságról egy közgazdásztól, ideológiai értekezések nélkül.

Friss topikok

2013.01.18. 03:14 szobor

Fenyegetés

Index cikk, klikk ide!

Ez nagyon kemény. Egy ilyen irányú cselekvés EU-s versenyjogba ütközik. Ahelyett, hogy eljárás indulna ez ellen az ember ellen, teljes magabiztossággal, nyilvánosság előtt zsarol piaci szereplőket.

matgif.gif


Vannak olyan piacok, ahol minden külső beavatkozás nélkül egyetlen vállalat képes profitábilisan működni, ezt természetes monopóliumnak nevezzük. Tipikusan olyan iparágakban fordulhat ez elő, ahol a piacra belépés nagyon költséges. Ilyeneket szép számmal találunk az energiapiacon. A monopolhelyzet nagy piaci erővel jár, amiatt teljesen természetes, hogy az állam szabályozza a tevékenységét.

Ez számos formában megvalósulhat, és nem mond ellent a piacgazdaságnak szabályainak. Az állam, mint szabályozó célja elsősorban az lehet, hogy a társadalmi többletet maximalizálja. Ennek része a fogyasztók jóléte, a vállalat tevékenységéből fakadó esetleges károk. De a vállalat haszna is! Egy jogállamban a befektető azért vásárol, hogy tevékenysége révén egy bizonyos kockázat mellett haszonra tegyen szert. Az állam rosszhiszemű beavatkozása ennek nem lehet része. 

Az ötlet egyszerű. Ha ez megtörténhet, az csökkenti a befektetés várható megtérülését, és alacsonyabb árakhoz vezet, alacsonyabb befektetési szinthez. Ez külföldi vállalat esetében számos hosszabb távú negatív hatással járhat,és végső soron a növekedés rovására megy. 

Miért olyan nehéz ezt megérteni egy miniszternek?

Szólj hozzá!

Címkék: politika


A bejegyzés trackback címe:

https://godot-ra.blog.hu/api/trackback/id/tr295024695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása