HTML

Godot-ra várva

Gazdaságról egy közgazdásztól, ideológiai értekezések nélkül.

Friss topikok

2013.01.31. 00:20 szobor

Félmillió kiváló

 

Van ez a rettentő ostoba kijelentés, hogy félmillió magyar munkavállaló lépett lépett le külföldre. Ez így biztosan nem igaz, vagy legalábbis nem pont azt jelenti, amit elsőre gondolnánk.

Lássuk csak. A mindig kiváló munkát végző MGM szerint ennyien vállalnak munkát külföldön, akik Magyarországról mentek el. De mégis, mikor mentek el? A másik, ami kétségre ad okot, hogy az egyes EU-tagállamok eltérő statisztikákat vezetnek a külföldiekről, nem világos, ezt a minisztérium figyelembe vette-e (pl. Nagy-Britanniában tipikusan az engedélykérelmek számát hozzák nyilvánosságra.)

Nézzünk két országot, ahol van pontos statisztika. A holland KSH azt vezeti, hányan éltek az egyes években adott külföldi állampolgársággal az országban. 2006-ban kezdődött Magyarországon a válság, akkor ez a szám 12 860 volt, most 18 060. A többlet a jelenlegi értéknek kevesebb, mint harmada. A legfrissebb adat a német oldalon, szintén állampolgársági alapon 49 472-t jelent 2005. december 31-re és 82 760 összesen 2011 azonos napjára. A növekmény kevesebb, mint 40%-a teljes értéknek. 

Akárhogy is nézzük, természetesen szó sincs arról, hogy hirtelen félmillió ember eltűnt volna. Az Index és az Origó meg elbújhat a fenébe, hogy ennyire nem képes utána nézni egy ilyen elképesztő baromságnak.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://godot-ra.blog.hu/api/trackback/id/tr835054198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása